26 Ekim 2010

1956'den 2003'e..


Eurovision Sarki Yarismasi basladigi ilk günden bu yana her sene daha fazla ilgi görmeye basladi. Gelin birlikte basladigi yildan, yani 1956'dan 2003'e kadar dinlemeye deger güzel parçalari gözden geçirelim. Aslinda çogu o kadar güzel ki seçmekte zorlandik. Ama hafizalarimizda yer edinen birkaç parçayi paylasmak istedik. Iste sizin için seçtigimiz parçalar:


Anne-Marie David - Tu te reconnaîtras, 1973 (Lüksemburg)


Kuskusuz Eurovision'dan akillara kalan, ve bu yarisma sayesinde dünya müziginin kazandigi en güzel sarkilardan biri "Tu te reconnaîtras". Bestesiyle, sözüyle, anlamiyla çok begenilen ve Lüksemburg'a 4. ve sonuncu birinciligini yasatan bu parça 70'lerin sonunda Türkçe'ye çevrilecek Nilüfer tarafindan söylendi (dinlemek için tiklayin). Yillar sonra Galatasaray Lisesi mezunu ve kusursuz bir fransizcasi olan Candan Erçetin parçayi programinda tekrar söyleyerek bizi sereflendirdi, izlemek için buyrun.


Marie Myriam - L'Oiseau ve l'Enfant, 1977 (Fransa)


L'Oiseau et l'Enfant Fransa'ya son birinciligin kazandirmis, muazzam bir parçadir. Türkçe'de, "Kus ve Cocuk" anlamina gelen parça Marie Myriam tarafindan seslendirilmistir. O zaman 20 yasinda olan Marie Myriam performansiyla çocuk, büyük birçok kitleyi etkiledi.


Céline Dion - Ne partez pas sans moi, 1988 (Isviçre)


Birçok kez Eurovision sarki yarismasina katilan Céline Dion, 1988 yilinda Isviçre'yi temsil ettigi "Ne partez pas sans moi" sarkisiyla birinciligi yakaladi. Bu sarkinin bestesi ise sayin Atilla Sereftug tarafindan yapildi.


Sebnem Paker - Besinci Mevsim, 1996 (Türkiye)


Sebnem Paker ilk olarak 1996'da Besinci Mevsim parçasiyla katildi Eurovision'a. Bugünün aksine Paker, üst üste iki defa tamamen Türkçe bir parçayla temsil etti bizi. Besinci Mevsim bir derece yapamasada biz Türklerin hafizasinda çok önemli bir yere sahip olan ve üzerinden yillar geçsede tarafimizca dinlenen muazzam bir parça.


Sebnem Paker - Dinle, 1997 (Türkiye)


Sebnem Paker 1996'dan sonra, bir defa daha, yalnizca bir yil sonra 1997 yilinda Dinle ile yine tamamen Türkçe bir parçayla bizi temsil etti. Bu sarkiya yapacak bir tanim bulamiyor insan. Ney ile, dili ile, herseyi ile Türkiye'yi temsil ettigi ne kadar belli degil mi? Üstelik her ne kadar birinciligi hak etsede Sebnem Paker bu sarkiyla 3. oldu. Sadece dinleyin ve tekrar tekrar keyif alin!


Tuba Önal - Dön Artik, 1999 (Türkiye)


Her ne kadar çalintigi oldugu hakkinda ve Tuba Önal'in giydigi kiyafet hakkinda birçok tartismaya yol açsada Türkiye adina en iyi Eurovision sarkilarindan biri olacagi düsünülüyordu bu parça. 16. olsakta, parçayi anlayan bizler özellikle Tuba Önal'in sesinden etkilenmis olacagiz ki birçogumuzun hala aklinda bu parça.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder